|
PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Forum poświęcone jest kolekcjonowaniu miniaturowych buteleczek z alkoholem i wszelkim sprawom z tym związanym.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ixi61
Moderator
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3694
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 9:00, 08 Sie 2013 Temat postu: GRAPPA |
|
|
Grappa
Grappa to włoski trunek alkoholowy otrzymywany przez destylację wytłoczyn, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina. Początkowo produkowano ją, aby wykorzystać do samego końca surowiec, jednak szybko okazało się, że produktem jest równie cenny trunek. Grappa wywodzi się z Bassano del Grappa w Mount Grappa na północy Włoch.
Smak grappy zależy od szczepu użytych winogron. Wielu producentów dodaje do niej syropy smakowe. Grappa dodana do espresso to Cafe Corretto. Siostrą cioteczną włoskiej grappy jest francuska Marc. Nazwa grappa pochodzi od słowa krappa, które przekształciło się w krapollo co po włosku znaczy kiść. Łączy to grappę z winogronami, z których powstaje.
Na początku grappa była po prostu napojem klasy robotniczej, który nie miał dobrze smakować a miał rozgrzewać i uderzać do głowy.
Dopiero w latach 60 ubiegłego stulecia grappa podbiła serca wielu konsumentów alkoholu. Wszystko to za sprawą Giannoli Nonino. Ona to jako pierwsza zaczęła w swojej destylarni produkować grappę tylko z jednego szczepu winogron. Pierwszy bottling wypuszczony został w 1973 roku. Pani Nonino rozdawała go znanym personom za darmo w celu spopularyzowania trunku.
Zasadniczą różnicą pomiędzy grappą a koniakami i brandy jest fakt, że powstaje ona poprzez destylacje całych sfermentowanytch skórek od winogron, pestek i gałązek, a nie z wina powstałego przez fermentację wyciśniętego z winogron soku.
Grappa wytwarzana z pojedynczego szczepu winogron to z ang. single grape grappa lub po włosku „monovitigno". Jest to odpowiednik whisky single malt, która produkowana jest tylko ze słodu jęczmiennego. Istnieją też grappy produkowane z całych owoców a także z dodatkiem wiśni, gruszek, moreli, brzoskwini lub jagód w celach smakowych.
Grappę podzielić można na różne rodzaje zależnie od sposobu leżakowania lub szczepu winogron użytego do ich produkcji.
- giovane (młoda) lub bianca (biała) - butelkowana natychmiast po destylacji. Jest
bezbarwna i dość wytrawna.
- affinata (sezonowana) - sezonowana w drewnianych pojemnikach przez okres
przynajmniej 12 miesiecy.
- invecchiata (old) - sezonowana w drewnianych pojemnikach przez okres 12-18
miesiecy. Jej kolor barwa i smak zależą od rodzaju i objętości pojemnika.
- stravecchia (very old) lub riserva (reserve) – butelkowana po więcej niż 18
miesiącach.
- aromatica (aromatyczna) - grappa wyprodukowana z aromatycznych winogron jak
Muscat blanc lub, Müller Thurgau czy Malvasia.
- monovitigno (mono-varietal) - grappa wyprodukowana tylko z jednego rodzaju
winogron, który zwykle jest podany na etykiecie.
- polivitigno (poly-varietal) – grappa produkowana z wielu rodzajów winogron.
- aromatizzata (aromatized) – Grappa wzbogacona o aromaty innych owoców
Grappę najlepiej przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Zamknięta butelka może stać kilka lat. Trunek ten nie jest jednak tak długowieczny jak whisky czy koniak i z upływem lat może tracić na zapachu. Grappe zwykle serwuje się schłodzoną w małych kieliszkach jako digestif. Po powąchaniu i zapoznaniu się z zapachem trunku możemy przystąpić do sączenia. Mniej szlachetne odmiany można potraktować jak schnaps.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ixi61 dnia Czw 13:54, 08 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|