 |
PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Forum poświęcone jest kolekcjonowaniu miniaturowych buteleczek z alkoholem i wszelkim sprawom z tym związanym.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ixi61
Moderator

Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3678
Przeczytał: 9 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:13, 31 Sty 2013 Temat postu: LIKIER GALLIANO |
|
|
.............
Galliano włoski likier, skomponowany z ponad 30 ziół pochodzących z włoskich Alp, którego nazwa pochodzi od włoskiego bohatera wojennego Giuseppe Gallianiego, który wsławił się jako major włoskiej armii dokonaniami przeciwko bojownikom etiopskim w ostatniej dekadzie XIX wieku. Jak głosi historia Galliani bronił się przed kilkakrotnie silniejszym wrogiem, utrzymując swoje pozycje przez ponad sześć i pół tygodnia. Major stał się bohaterem całej Italii, i dlatego twórca złocistego likieru Arturo Vaccari postanowił oddać hołd Gallianiemu.
Proces produkcji przechodził z pokolenia na pokolenie i do dziś utrzymywany jest w ścisłej tajemnicy. Korzenie, kwiaty oraz owoce wykorzystywane do narodzin złotego likieru pochodzą ze stoków Alp i północnej części włoskiego buta. galliano5Dzięki najlepszym podniebieniom, mogącym odróżnić wiele smaków i składników, wiadomo, że do produkcji użyte są m.in. mięta, wanilia, cynamon, lawenda, anyż czy jałowiec. Zioła są mieszane ze spirytusem i wodą, po czym wywar poddawany jest destylacji w miedzianych alembikach. Całość mieszana jest z oczyszczonym spirytusem rektyfikowanym, a następnie rozcięczany do mocy 35%. Galliano rozlewa się do wysokich butelek, mających przypominać dawne rzymskie kolumny, podobnych do smukłego stożka. Finalnie likier posiada harmonijny aromat, w smaku odznaczając się silną słodyczą.
galliano4Likier Galliano jest idealnym trunkiem do tworzenia koktajli. Prawie wcale nie podaje się go w czystej postaci. Może stanowić dodatek do kawy, bądź przy odpowiednio dobranych składnikach stanowić uzupełnienie deseru. Chyba najsłynniejszym i najlepszym sposobem podawania jest tzw. Galliano Hot Shot.
20 ml Likieru Galliano,
20 ml gorącego espresso,
1 mała łyżeczka bitej śmietany
Do kieliszka wlewamy likier Galliano. Następnie delikatnie dopełniamy espresso (najlepiej po wypukłej stronie łyżeczki) tak by powstały dwie warstwy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę.
Wychodząc na przeciw licznym pytaniom naszych Klientów o rodzaje likieru Galliano, producent likieru informuje, że likier Galliano na świecie jest produkowany w następujących wersjach:
GALLIANO L'AUTENTICO - ORIGINAL
podstawowa i najbardziej znana wersja likieru o smaku waniliowym. Pojemność 0.5L, 42,5 % alk.
GALLIANO RISTRETTO
oryginalny likier Galliano z dodatkiem kawy espresso. Pojemność 0.5L, 30 % alk.
GALLIANO BALSAMICO
oryginalny likier Galliano z dodatkiem włoskiego octu balsamicznego. Pojemność 0.5L, 30 % alk.
Do niedawna dostępna była też wersja GALLIANO VANILLA, oryginalny likier o wzmocnionym smaku wanilii, ale nie jest już produkowany.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|